Španělsko země uměleckého života
Španělsko, země plná uměleckého života nabízející stovky prohlídek divadelních představení, muzeí či galerií poskytuje zároveň i temperamentní noční životní styl. Poznejte blíže horkokrevný španělský svět, usměvavé a pohostinné Španěly a Španělky, překvapte večerní romantickou procházkou po písčitých plážích a večer zakončete u skleničky katalánského vína. Vítejte v zemi kvetoucí 365 dní.
Geografické informace
Španělské království (Reino de España) se rozkládá na Pyrenejském poloostrově v jihozápadní části Evropy. S rozlohou přes 500 tisíc km2 zaujímá čtvrté místo v Evropě. Počet obyvatel se pohybuje na hranici 46 milionů obyvatel, z nichž tvoří asi 80% katolíci. Krajina Španělska je velmi rozmanitá, na severu se tyčí Pyreneje, které zemi odděluje od ostatních států Evropy, střed je tvořen náhorní plošinou s nadmořskou výškou 600-800 m. n. m. Nejvyšším bodem Španělska je Pico de Teide (3 718 m. n. m.), který leží na Kanárských ostrovech. Na jihu země najdou milovníci zimních sportů vůbec nejnižší ledovce v Evropě. Pravdou zůstává, že Španělsko patří mezi nejvíce hornaté státy Evropy, přesto zde najdeme také úrodná údolí podél řek, pobřežní roviny, rozlehlé pláže, stepní i sopečné oblasti anebo oblasti mokřin.
Počasí ve Španělsku
Španělsko leží v subtropickém podnebném pásu, přesto je potřeba odlišovat vnitrozemské a přímořské oblasti. Ve vnitrozemí panuje kontinentální podnebí, tedy horká léta téměř bez srážek a velmi mrazivé zimy. Při pobřeží se setkáváme s teplými léty, velkým počtem slunečných dnů a mírnými zimami, s tím, že severozápadní část pobřeží je více deštivá. Letní teploty ve vyhledávaných turistických destinací se pohybují v rozmezí příjemných 25 – 30°C.
Španělská kuchyně
Gastronomie ve Španělsku je de facto spojení kuchyně španělské, katalánské, baskické, galicijské a mnohých dalších. Kuchaři používají mnohdy stejné suroviny, ale jinak je zpracovávají, kombinace přísad může být také rozdílná. Na pobřeží se ve velkém konzumují ryby, saláty a všeobecně se hodně jí zelenina a ovoce. Vnitrozemí je známo hutnými jídly, jako jsou masité pokrmy či husté polévky. Oblíbené jsou také brambory, rajčata, papriky, olivový olej anebo česnek. Národním jídlem Španělů je tortilla, pečená bramborová placka (vejce, cibule). Na ulicích se můžete setkat s velmi oblíbeným pokrmem pulpo a feira, což jsou nakrájené kousky chobotnice okořeněné a pokapané olejem. Španělé jsou velkými milovníky kávy a není pro ně rána bez jednoho šálku. Proslulé jsou také vinařské oblasti, kterých je více jak 40, z nejznámějších připomeňme oblast Rioja a Cava.
Dovolená ve Španělsku
Madrid, hlavní město Španělska, a Barcelona jsou moderní západní města s bohatým společenským, kulturním i sportovním vyžitím. Především fotbaloví fanoušci si přijdou na své na proslulém stadionu Camp Nou. Moderní a zároveň historická města nabízí celou řadu architektonických památek, desítky muzeí a galerií.
Ve Španělsku najdeme jedny z nejdelších a také nejkrásnějších pláží jižní Evropy. Pláže jsou písečné, oblázkové anebo jsou tvořeny kombinací obou, navíc obklopené skalnatým pobřežím. Costa Brava a Costa Douraba patří k nejnavštěvovanějším letoviskům. Velkou výhodou španělského turismu je právě krátká časová dosažitelnost i finanční dostupnost země.
Chcete-li prožít neobvyklou dovolenou, pak je nejvyšší čas opustit přelidněná letoviska a vyměnit obchody se suvenýry za obyčejné malé vesničky s pravým tradičním folklórem. Ten nabízí např. pobřeží Costa Azahar. Jižní oblast země Andalusii vám nabídne tolik lákadel, že si obtížně budete vybírat. Pro tanečníky je tu pak velmi známá Sevilla. Cordóba a Montilla vás potěší španělským vínem a provincie Malaga a Grenada je jako stvořená pro milovníky historie.