Švýcarsko

Švýcarsko, země zahalená sněhovým pláštěm

Nahlédněte do země zahalené sněhovým pláštěm, poodhalte krásu přírodních vodopádů, nadechněte se čistého vzduchu v horském pásmu, navštivte mlhou zahalená jezera anebo relaxujte na verandě dřevěné chaty, poslouchejte jarní zpěv ptáků a hleďte do dáli horizontu. Švýcarsko poskytuje nespočet jedinečných zážitků při vaší dovolené, bohatá rozmanitost krajiny láká turisty všech věkových kategorií. A nutno dodat, že právem se návštěvníci vracejí do této zaslíbené země. Kouzlo malého Švýcarska nechá svůj otisk v srdci každého z nás.

Geografické informace o Švýcarsku

Švýcarsko (známé také jako Schweiz, Suisse, Svizzera anebo Svizra), vnitrozemský federativní stát ležící v jihozápadní části Evropy je tvořen 26 historickými kantony, ve kterých lidé mluví až čtyřmi odlišnými jazyky. I přes svou malou rozlohu (41 293 km2) sousedí s pěti státy, a to Německem, Francií, Itálií, Lichtenštejnskem a Rakouskem. Zvláštností je také rozmanitost a prudké kontrasty přírody. Počet obyvatel přesáhl 8 milionů, z nichž se většina přiklání ke katolické či protestantské víře. Úředními jazyky jsou němčina, francouzština a italština. Převážná většina obyvatel však mluví dialektem němčiny, tzv. Schwyzerdütsch. Největším městem Švýcarska je Zurich, hlavním městem je však proslavený Bern.

Podnebí ve Švýcarsku

Obecnou charakteristiku podnebí Švýcarska značně ztěžuje jeho členitost přírodního prostředí, zvláště pak rozdíly v nadmořské výšce. Můžeme zde totiž hovořit jak o subpolárním podnebí, tak na druhé straně o podnebí středomořském. Švýcarsko je od západu ovlivňováno oceánským klimatem, východní část si zachovává kontinentální podnebí, které způsobuje výraznější teplotní výkyvy mezi létem a zimou. Srážky jsou zde celoroční, v letních měsících však o něco výraznější, a to především na západě, právě díky přicházející oblačnosti z Atlantiku. Průměrné letní teploty se ve Švýcarsku pohybují mezi 20°C – 25°C, v zimě pak 2°C – 6°C.

Gastronomie

Švýcarská kuchyně je rozmanitá, a to díky rozdílnému kulinářskému přístupu v jednotlivých kantonech. Gastronomické umění bylo velmi ovlivněno sousedními státy, a proto můžeme najít v odlišných kantonech rozdílné stravovací zvyklosti. Základní suroviny švýcarské kuchyně však zůstávají stejné, je jimi velmi známý švýcarský sýr a brambory. Nejznámějším sýrem je bezpochyby Emmentall, připravovaný z kravského mléka, anebo sýr Gruyere. Švýcaři si potrpí na specifickou chuť a vůni každého sýru, také proto používají pro každý pokrm specifický druh sýru. Maso Švýcaři obvykle připravují na rožni či roštu a podávají s bramborami. A nesmí chybět zelenina a ovoce. Vyhlášenou bramborovou specialitou podobnou našemu bramboráku je pokrm rösti. Fondue je velmi známá švýcarská specialita připravovaná ve speciálním hrnci. Do roztaveného sýra se namáčejí kousky chleba, masa či zeleniny. Dnes máte možnost ochutnat hned několik variant fondue, kromě tradičního např. Ženevské, Meklenburgské či Lesnické. Na co byste ve Švýcarsku určitě neměli zapomenout je světoznámá čokoláda Nestlé. Turisté si často jako suvenýr přivezou domů právě jehlan mléčné čokolády, který jim připomíná alpské vrcholky.

Věhlasné je také švýcarské víno, vždyť Švýcaři pěstují vinnou révu, kde je to jen možné. Vinným střediskem se pyšní Sion a nabízí návštěvníkům především bílé víno.

Dovolená ve Švýcarsku

Švýcarsko je perfektní volba pro relaxační dovolenou spojenou s vysokohorskou turistikou. Barevné informační tabule a ukazatele vás provedou přes více jak 60 tisíc kilometrů turistických tras. Sami si zvolíte náročnost stezky, od odpočinkových túr až po horolezecké ledovcové dobrodružství. Pro náročnější cesty si můžete objednat zkušené horolezecké průvodce. Milovníci cykloturistiky či více adrenalinového mountbikingu si zde rozhodně přijdou na své. Členitý terén nabízí stovky rozmanitých drah a tisíce kilometrů dlouhých sjezdů.

Přestože můžeme považovat celé Švýcarsko za jeden velký národní park, ten oficiálně vyhlášený se nachází v údolí řeky Inn. Při troše štěstí budete mít možnost vidět na vlastní oči horské sviště, kamzíky a kozorohy anebo také vidět obrovské rozpětí křídel létajících orlů.

Okolí Bodamského jezero, ležícího při hranici s Německem a Rakouskem je oblíbeným místem nejen zahraničních návštěvníků.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>