Obecné informace
Láká-li vás pobřeží Středozemní moře, pak určitě navštivte jednu z nejkrásnějších oblastí Jaderské oblasti. Jedná se o milionovou každoroční účast turistů z celé Evropy a zvláště Češi si chorvatskou destinaci velmi oblíbili. Země totiž spojuje některé významné elementy, které by každá pravá dovolená měla nést. Jaderské moře je klidné a čisté, pláže jsou udržované, slunce vysoko na horizontu vyzařuje dávky pozitivní energie celé dny, najdeme zde také starodávné dědictví, památky historické, ale také přírodní, scenérie pobřežní krajiny anebo křišťálová jezera v pozadí ozdobená svěží zelení.
Geografické informace
Chorvatsko, oficiálně Republika Hrvatska, leží na pomezí střední a jihovýchodní Evropy. Nástupnický stát bývalé Jugoslávie, s hlavním městem Záhřeb, se rozprostírá na severu Balkánského poloostrova při pobřeží Jaderského moře. Na ploše 56 542 km2 žije přibližně 4,5 milionů Chorvatů, z nichž přibližně 90% vyznává římsko-katolickou víru. Oficiálním jazykem je chorvatština, obchodníci se pomalu začínají učit také anglicky a někde se domluvíte díky velkému turismu dokonce češtinou. V občině Daruvar Češi tvoří až 20% zastoupení. Území Chorvatska se administrativně dělí na 21 správních oblastí, tzv. žup. Celková délka pobřeží Chorvatska čítá na 5 800 km, z toho však většinu tvoří pobřežní čára okolo malých pobřežních ostrovů.
Podnebí
Podnebí v Chorvatsku patří k mírnému jižnímu až subtropickému typu, častěji se však setkáme s označením středomořského podnebí. Čekají na vás teplá a dlouhá léta a krátké, mírné zimy. Díky protáhlému tvaru je země značně ovlivňována mořem, které přináší na pevninu vlhkost. Teploty na ostrovech na severozápadě dosahují o trochu menších hodnot, než na jihovýchodním pobřeží. Celé pobřeží je navíc chráněno před kontinentálním vlivem pohořím – Dinárského krasu. Nejteplejším měsícem je bezesporu červenec, kdy průměrné teploty oscilují na 25°C a v noci neklesají pod 20°C. Nejchladnějším měsícem je naopak leden, kdy teplota zpravidla neklesá pod 5°C. Vlhkost vzduchu může do značné míry ovlivňovat pracovní sílu, soustředěnost a pohodu člověka. Optimální podmínky se uvádějí jako 60% vlhkost při 22°C, které najdete např. na Splitu, v Rijece či Dubrovníku.
Gastronomie
Gastronomie v Chorvatsku se kraj od kraje různí a holduje spíše regionální specialitám. Kuchyně Jadranu je ovlivněna italskými, rakouskými a také maďarskými prvky. Oblíbená je různorodá příprava masa, jehněčího, skopového či telecího, třeba na žhavém uhlí. Ve velkém jsou nabízeny také pokrmy z darů moře. Vybrat si můžete ze široké nabídky hlavonožců, sépií, mlžů, raků, ústřic či chobotnic. Mezi nejdražší pak patří humři a langusty. K pokrmu dostanete vždy zeleninovou přílohu, která vám dodá energii a patřičně vás osvěží. Dále můžete zkusit místní specialitu, chorvatskou uzenou šunku s ovčím sýrem a olivami. Sladoled je chorvatská zmrzlina, na kterou byste při své jadranské dovolené rozhodně neměli zapomenout.
Rozšířenou chorvatskou pálenkou je rakije, která se podává při každé dobré příležitosti. Chorvati ji považují za všeobecný blahodárný lék. Hodně se konzumuje také silná černá káva, která váš organismus nabudí až do pozdních ranních hodin.
Dovolená
Istria je největším poloostrovem Jadranu, zároveň také poloostrovem s tím nejkrásnějším pobřežím. Turisté si vychvalují krásné letní slunečné dny, malebnou krajinu, zátoky, které dokresluje přírodní zeleň, příjemné oblázkové pláže či historická starobylá městečka s jejich drobnými památkami, jež probouzí lidskou zvědavost.
Perla Jadranu bývá označováno město Dubrovník ležící v jižní části Dalmácie. Město je pod ochranou světového kulturního dědictví UNESCO, návštěvníkům nabízí prohlídku zachovalých středověkých památek. Určitě si prohlédněte 2 km dlouhé hradby města s obrannými věžemi starými několik set let.
Ve vnitrozemí vám otevírá náruč nejznámější chorvatský národní park tvořený soustavou 16ti smaragdově zelených jezer, propojených v krasové oblasti plné přírodních vodopádů, kaskád, říčních toků i kanálů. Vydejte se po přírodních stezkách skrz Plitvická jezera.